fbpx

Какво е първото нещо, което трябва да направите, ако сте пострадал при катастрофа

Първото нещо, което трябва да направите, ако сте пострадал при катастрофа

Първото нещо, което трябва да направите, когато стане ПТП, е да се погрижите за вашето здраве и за здравето на вашите близки. Ако в ПТП е загинал ваш близък, първото нещо, което трябва да направите, е да го изпратите в последния му път и да дадете малко време на себе си и на цялото си семейство да осъзнае загубата. Няма нищо по-важно от здравето и няма нищо по-важно от това да се сбогуваш с близките си за последно. Няма адвокат, който да ви е необходим, няма процедура, която не може да почака, няма нищо по-важно от това.

Така че това към което апелирам е – Дайте си време! Дайте си време да преглътнете най-голямата болка, която съществува, поради ненавременната и изненадваща трагедия, която ви е сполетяла. Независимо дали сте пострадал и имате нужда от лечение или сте близък на загинал при ПТП – дайте си време!

Тази част е изключително важна, за да може да се съхраните психически.

Знам какво се случва. Знам как пострадалите при ПТП биват посещавани незабавно след инцидента в болничната стая. Знам как чакат близките пред моргите, в траурните агенции, на гробищата. Но също така знам, че няма нищо важно и спешно, което трябва да бъде направено незабавно.  Нещо, което да влече след себе си по-големи негативи от тези, които бихте търпели, ако вземете погрешно решение в един такъв неподходящ за вас момент, в който не можете да разсъждавате трезво.

Така че, точка 0, от това което трябва да бъде направено, ако сте пострадал при катастрофа е – ДАЙТЕ СИ ВРЕМЕ!

Първа точка /чисто юридически/, от това което пострадалите при катастрофа трябва да направят, е да уведомят Застрахователната компания.

Преди време нямаше срок и нямаше никакви последици за това, че пострадалият не е уведомил Застрахователната компания след ПТП. Задължение имаше само и единствено виновният за ПТП. Пострадалите от ПТП можеха да заведат направо гражданско дело в съда. С новия кодекс за застраховането обаче, който влезе в сила на 01.01.2016г., беше въведено задължение и за пострадалите при ПТП. Не точно като задължение, но като санкция, ако това не бъде направено. В чл.380 беше регламентирано, че застрахователят носи отговорност за лихва върху изплатеното обезщетение от момента, в който му бъде предоставена банкова сметка.

Така че, ако сте пострадал при катастрофа и решите да уведомявате сами Застрахователната компания без участието на адвокат или ако наемете адвокат, който не поиска вашата банкова сметка, трябва да знаете, че уведомяването няма абсолютно никаква стойност.

Уведомяването на Застрахователната компания има стойност само и единствено тогава, когато към него бъде представен документ, доказващ инцидента и банкова сметка, по която ЗК може да изплати определеното от нея обезщетение. Без документ, който доказва настъпването на ПТП, много застрахователни компании отказват да образуват дори щета. Без представяне на банкова сметка пък, законът в лицето на чл.380 от Кодекса на застраховането освобождава Застрахователната компания от задължението да ви бъде изплатена лихва. Никъде в КЗ няма регламентиран точен срок за уведомяване на Застрахователната компания от страна на пострадалия. Никъде в Кодекса на застраховането не се казва, че това трябва да бъде направено в еди какъв срок, както това е регламентирано за виновните водачи /в 7-дневен срок/. Но последици, които са свързани с това, че не сте ги уведомили, ви задължава да го направите възможно най-скоро.

Така че, когато ме питат какъв е срокът, аз казвам незабавно. Целта на уведомяването е да получите обезщетение, а санкцията е, че няма да получите лихви. Ако става въпрос за 1-2 месеца, това не е фатално, но ако става въпрос за години, тогава изгубената сума би била доста солидна сума, защото лихвите са много високи и има случаи, в които лихвата е почти толкова голяма, колкото и самото обезщетение. Това е така при много голямо забавяне на делата. Но дали ще пуснете уведомление днес, дали ще го пуснете след 7 дни или ще го пуснете след 1 месец, няма никакво значение. Суми от порядъка на 100, 200, 300лв. не правят вашата необходимост да уведомите Застрахователната компания незабавна.

Така че след като приключихме с точка 0, то точка 1 е да уведомите ЗК. Съветвам ви да го направите професионално. В блога на сайта има специална статия за това, а в канала ми в YouTube има специално видео как се прави и защо.

Да се обадите на брокера си или на застрахователната компания не е достатъчно.

Това, което трябва да направите преди да уведомите Застрахователната компания, е да отидете в полицията и да се снабдите с констативен протокол за ПТП. Това е първият документ, с който можете да докажете настъпването на ПТП. Можете да уведомите ЗК и без КП, но както казах има ЗК, които ако не представите доказателство за настъпването на ПТП, ще отказват да образуват щета.

Ако става въпрос за пострадал и вече разполагате с експертизи и друга медицинската документация, трябва да представите и нея. Ако става въпрос за смъртен случай, то тогава трябва да представите удостоверение за наследници и смъртен акт, за да удостовери качеството си на наследник.

Едва в последствие, не толкова спешно и не толкова важно е да разберете къде се води разследването и кой е разследващият полицай по вашето дело. Да се свържете с него, за да го уведомите, че желаете да участвате в процеса и че желаете да ви се предявят материалите

Ако обаче има проблем с ПТП – не е ясно кой е карал, няма свидетели, има спор за вината и десетки други примери, които мога да дам, тогава може и да се окаже важно да наемете адвокат – специалист по ПТП, възможно най-бързо, защото има доста неща, които ако не бъдат направени веднага, никога повече не могат да се направят. ВНК материал, мирисов материал, свидетели, записи от видеокамери и др. В тези случаи може да се окаже изключително полезно да се доверите на ваш близък, който да се заеме с тези неща. Защото, докато вие страдате, виновните си плетат кошниците.

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

 

пострадал при катастрофа

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.