fbpx

Как да шофирате през нощта, за да не причините ПТП

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

В тъмната част на денонощието караме на фарове – на дълги, когато няма насрещно движещи се автомобили и на къси, когато караме зад друго МПС или срещу нас идва друг автомобил.

Какво обаче трябва да знаем!!!

Когато възникне опасност на пътното платно, водачите са длъжни да намалят или направо да спрат, за да не настъпи ПТП. И така е редно да бъде. Това всички го знаем.

За да можем да спрем обаче, на нас ни трябва технологично време, за което да възприемем опасността, да реагираме, да сработят системите на автомобила ни и той да спре. През това време ние изминаваме определено разстояние, което се нарича опасна зона.

„Опасна зона” представлява общият изминат път от момента на предприемане на аварийно спиране от водача до окончателното му самостоятелно спиране, без ЛА да се е ударил. ОЗ представлява минимално необходимия път, за да може водача на МПС да преустанови движението му от момента на възприемане на опасността до окончателното спиране.

Т.е. ние трябва да видим опасността, да реагираме и да спрем. Според това с каква скорост се движим ще зависи и разстоянието, което ще изминем преди това сприне. Колкото е по-висока скоростта ни, толкова и разстоянието е по-голямо.

Възможността ни да възприемаме опасности на пътя през нощта е ограничена от осветеността на нашите фарове. Когато сме на дълги, виждаме на по-далечно разстояние, когато сме на къси светлини, виждаме на по-малко разстояние.

Когато се движим на дълги светлини, това е добре. Виждаме на средно около 150м. пред автомобила си, като винаги левият фар осветява на по-късо разстояние от десния, за да се избегне заслепяване на насрещно движещите се автомобили. В същото време, за да се осигури по-добра видимост от дясната страна, откъдето най-често може да изскочи опасност на пътното платно. При тази видимост спокойно бихме могли да се движим с разрешените 90км./ч.

Не така стои въпросът обаче, когато по една или друга причина ни се налага да се движим на къси светлини. Тогава осветеността на фаровете е средно около 50м. и за да можем в това разстояние да възприемем опасност, която често е облечена с тъмни дрехи, да реагираме и да спрем, на нас ни трябват около 50-60м., които да изминем и да спрем. Ако се движим с разрешените 90км./ч., това няма как да стане, защото при тази скорост автомобилът ни при идеални пътни условия би спрял за над 85м. Т.е. ако възприемем пешеходец на 50м. пред автомобила си, защото на толкова ще го осветим с фаровете си /преди това той е напълно невидим за нас/, то ние ще го блъснем и ще спрем на 30м. след мястото на удара.

Затова е много важно да се знае и да се спазва това, че ако се движим на къси светлини, независимо от ограничението на скоростта, ние трябва да се движим с 50, преко сили 60км./ч., за да успеем при идеални пътни условия и мигновена реакция от наша страна да спрем преди удара. Ако сте изморени, ако вали, има мъгла и т.н. или не се чувствате сигурни на пътя, скоростта следва да е още по-ниска.

Добре е да се знае още, че при заслепяване от насрещно движещ се автомобил, трябва да намалим и да спрем дори, защото докато жомаме, поддържайки същата скорост на движение, можем да ударим пешеходец, велосипедист и какво ли още не и това да се окаже фатално.

Желая ви безаварийно пътуване. Спазвайте писаните и неписаните правила на движение, защото първите ги знаем, но вторите са вратички, които е добре някой да ни каже.

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

ПТП през нощта

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.