fbpx

При спор кой е карал по време на ПТП

Какво се случва когато има спор за това кой е управлявал МПС, което е катастрофирало?

Няколко човека сядат в един автомобил. Автомобилът катастрофира. Всички нямат поставени обезопасителни колани и изхвърчават от МПС, което след това се преобръща или отдалечава, спира на собствен ход и т.н. на значително разстояние от изпадналите от автомобила пътници. Ако всички са починали, започва разследване. Много често обаче единият е жив или няколко са живи, а единият е починал и разследващите полицаи и прокурорът трябва да установят кой е карал МПС към момента на ПТП.

За всички хора, изпаднали в тази ситуация, искам да обърна внимание, че има наичини и механизми, по които може да бъде установено кой е карал почти по безспорен начин, но трябва да се действа незабавно.

Първото нещо, което трябва да бъде направено, за да се установи кой е карал е да се направи качествен оглед на автомобила и местопроизшествието.

Коланите на катастрофиралия автомобил

– Да се види в какво състояние са коланите – има ли обтегнати, срязани колани. Да се установи имало ли е някой от пасажерите с поставен обезопасителен колан. Ако е имало, той оставя много специфични и характерни следи по тялото и лесно може да се установи къде е седял този човек.

Уврежданията на пострадалите при ПТП

– Следващото изключително важно нещо, което трябва да бъде направено, е да се изиска много обстоен преглед на всички живи, а така също и да се обърне внимание при аутопсията – да се търсят специфични следи, по които да може да се установи къде е стоял починалия преди ПТП. Много е важно в този момент близките (тъй като аутопсията се прави преди погребението, а хората тогава нямат адвокат) да разговарят със съдебния лекар, да се направи фотоалбум на уврежданията и вещото лице да го представи на разследващите.

Аутопсията на загиналия трябва да бъде много внимателно направена, да бъдат описани абсолютно всички дори и по-леките увреждания. Ако има фотоалбум, той да бъде запазен. Съответно живите трябва да бъдат много внимателно прегледани за съответни синки, драскотини и т.н. специфични увреждания, които в последствие ще зарастнат и няма как да бъдат установени.

Мирисов и ДНК материал от части на автомобила

– И най-важното нещо, с което всъщност трябва да се започне, е да се изземе мирисов материал от волана и скоростния лост на автомобила и ДНК материал от всички възможни части на МПС – колани, седалки, стъкла, еърбеци, сенниците, волан и всичко, което можете да се сетите. При такива сблъсъци, за да „излети“ съответният пасажер от автомобила, той трябва да премине през определени части на МПС, които няма как да не нанесат определени поражения по неговото тяло и да не оставят следи.

Колкото по-рано се направи това, толкова по-добре. За мирисовата експертиза моментът е незабавно. Всеки следващ момент вече е закъснял. Но за ДНК експертизата не е точно така. Там е възможно да се изземе материал и в последствие, но ако автомобилът стои 6 месеца или 1 година на някой паркинг, както става винаги, вали го дъжд, сняг, пече го слънце, тази кръв ще бъде напълно негодна за изследване. Така че изземването на материал за ДНК експертиза от автомобила, трябва да стане възможно в най-скоро време.

Експертиза

Всичко останало е въпрос на експертиза. Съобразно следите и уврежданията по пострадалите се прави Комплексна медико-автотехническа експертиза, която да установи кой къде е стоял и кой е управлявам МПС към момента на ПТП. Едни са уврежданията, които се получават при травма от волан, съвсем други са уврежданията, които се получават при удар от дясната страна на купето.

Свидетели на ПТП и на момента на потегляне на МПС

Не по-малко значение имат и разпитите на свидетели, но ако има такива. Изключително важно е да бъдат установени свидетели, които да кажат при потеглянето на автомобила кой е седнал на шофьорското място. Свидетели вътре от автомобила, които обаче могат да си прехвърлят топката помежду си. Но най-важни биха били очевидци на ПТП.

Има случаи, в които водачът измества пострадалия на шофьорската седалка. Двама живи се сговарят да обвинят починалия. Тези ПТП не са за подценяване, но за съжаление и разследващи и прокурори много често правят точно това. И когато след години установят, че не могат да докажат обвинението, се започват твърде закъснели действия по разследването, които много често не водят до никакъв резултат.

Затова не се колебайте и незабавно след ПТП се доверете на добър и специализиран адвокат!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

при спор кой е карал

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.