fbpx

Как да прецените дали спазвате достатъчна дистанция, за да не настъпи ПТП???

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

Дистанцията, която трябва да спазвате, е различна при различната скорост на движение. Колкото по-бързо се движите, толкова по-голямо разстояние Ви е необходимо, за да можете да спрете при рязко спиране на водача пред Вас.

За да не настъпи удар, между Вас и МПС пред Вас трябва да има достатъчно разстояние, позволяващо Ви да реагирате и да спрете.

Ако говорим обаче и изчисляваме в метри, това е доста сложно. Първо, защото ще трябва да вадим елката и формулата и да започваме да смятаме и второ, защото за много хора е изключително трудно да преценят какво е разстоянието от т.А до т.Б особено по време на движение.

Има един елементарен способ, който обаче много от нас са позабравили.

Колкото и странно да Ви прозвучи, изчисляването се извършва с измерването на времето, а не на разстоянието.

Дистанцията, която трябва да спазвате, е 3 секунди.

Как се измерва това:

  • първо трябва да тренирате у дома с часовника в ръка колко бързо да преброите от 1 до 3, така че това да Ви отнеме точно 3 секунди – може да изговаряте 1101, 1102, 1103, което отнема около 3 секунди, но можете да си изберете по-лесен начин – стига да отброите точно 3 секунди
  • докато шофирате, проследявате автомобила пред Вас и засичате мига, в който преминава покрай избран от Вас ориентир – дърво, знак, храст, дупка.
  • започнете да отброявате секундите
  • ако дистанцията Ви е достатъчна, Вие ще достигнете до същия този ориентир след точно 3 секунди.

Ако достигнете по-бързо, отпуснете педала на газта и увеличете дистанцията.

При идеални пътни условия, добър автомобил и по-опитни водачи, секундите могат да бъдат и 2, но аз съветвам това да са 3 сек., защото и на най-добрите им се случва да се разсеят.

Правете това упражнение често, докато пътувате извън града и в един момент ще Ви стане навик и ще си изградите око за безопасната дистанция, като вече няма да Ви се налага да броите всеки път.

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

 

ПТП неспазване на дистанция

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.