fbpx

Проблеми с установяването на свидетели на ПТП и камери на мястото

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

…….

Тъй като във връзка с едно ПТП, което е настъпило на 11.11.2020г. в района на с.Кадиево беше подаден сигнал от бащата на починалото момче до Бойко Рашков, беше извършена проверка и бяха констатирани нередности, с любезното съдействие на г-н Бараков, за което безкрайно му благодаря, реших да се обърна и аз към министъра и да го запозная с факта, че проблемите, с които се е сблъскал г-н Бараков не са изолиран случай, а константна практика в БГ.

Органите на реда не предприемат необходимите действия за установяване на свидетели на ПТП и не изземват записи от наличните в района камерите. Когато се намесим ние адвокатите, често се оказва твърде късно. 

Това са 2 огромни проблема, които съществуват в цялата страна и касаят 95% от ПТП.

Тези проблеми стоят пред всички участници в ПТП, пред техните защитници и повереници и в не по-малка степен – пред разследващите органи, прокуратурата и съда.

Пристигналите на място полицаи се задоволяват само с изпълнение на задължението си да отцепят и да обезопасят района на местопроизшествието, което не е малко, но е една малка част от техните задължения. Снемат се само данни от участниците в ПТП и не се полагат никакви усилия за спомагане на разследването, като установяването на свидетели-очевидци и наличието на видеокамери.

В Констативните протоколи и докладните записки се записва, че свидетели не са установени и в района не са налични камери.

В огромна част от случаите обаче това съвсем не е така. Благодарение на всички справки от тел.112, които изискваме по водените наказателни дела, се установяват множество свидетели. Редица от тях съобщават, че са останали до пострадалите, докато дойдат органите на реда и медицинските екипи. Същите обаче не са установени от полицаите и ако не са се обадили на тел.112, никога няма да могат да бъдат установени и разпитани. Разпитите на такива свидетели обаче са от ключово значение. Можете да се досетите предполагам как се разследват дела, при които се изправяме пред думата на виновния срещу тази на пострадалия. А в случаите, в които последният е починал делата често биват обречени.

Безсмислено е да коментирам от какво решаващо значение е установяването и на видеозаписи в района на ПТП.

За да не решат от МВР, че съм голословна, ги запознах с няколко примера от моята практика. Няма да е нескромно, ако бях цитирала всичките си дела, по които съм работила, но се ограничих до няколко от последните, при които не просто не са установени свидетели и камери, но се е доказало, че това не е вярно и се е оказало от решаващо значение за процеса.

Наясно съм, че често хората казват, че нищо не са видели и не желаят да бъдат „дърпани“ по съдебните зали. Затова подбрах да дам за пример случаи, в които не е било точно така.

За сметка на това пък установяването на камери е лесна задача, както и изземването на съответните записи.

Надявам, че добре разбирате от каква особена важност е повдигнатият проблем. От какво огромно значение е служителите на МВР да вършат съвестно и в пълен обем своите задължения.

Затова отправих апел да бъдат предприети на спешни и драстични мерки в тази посока:

–       да бъдат извършени проверки и при установяване на нарушения от страна на конкретни служители същите да понесат съответната отговорност

–       да бъдат спуснати нужните заповеди и да бъдат проведени нужните обучения и инструктажи на всички служители на МВР, натоварени с тежката задача първи да посещават ПТП така щото да се гарантира, че ще положат 100% усилия за установяването на свидетели-очевидци, както и за наличието на монтирани в района камери, чиито записи да бъдат своевременно изземвани.

Повлечени от рутината на своята работа, служителите явно са изпуснали нишката и не си дават сметка, че решават човешки съдби. Че след тях започват тежки и дължи дела, по които могат да бъдат спестени усилия и средства – за установяването на обективната истина и за експертизи. Че с едно просто действие, могат да спомогнат за значителното разтоварване на бюджета на МВР и съда със солидни суми за експертизи – има дела, по които се харчат десетки хиляди, изготвят се експертизи след експертизи. Че могат да спомогнат значително за бързото и качествено правораздаване по този вид дела.

Помолих да бъда информирана за резултата от извършените проверки и предприетите мерки за справяне с този проблем.

Долу може да видите молбата ми и резултата от нея. 

Макар и да е написано малко в стил – ние вече знаем, с който съм свикнала с такива органи, все пак важното е, че са предвидили такова обучение за действията при посещение на ПТП и дейността по разследването.

В последствие разбрах, че такова обучение наистина е планирано и дори се надявам да бъда поканена.

Но се оказа, че всъщност установяване наличието на видеокамери и свалянето на видеозаписи от тях в района на ПТП не е включено в задълженията на служителите на МВР и макар и обучени те няма да имат задължението да го правят.

По тази причина и благодарение на един господин, който много ми помогна, изпратих нова молба до МВР за изменение на Инструкцията, регламентираща тези задължения и днес съм изключително щастлива да прочета, че предложението е намерило място в Проекта за изменение на Инструкцията и съм сигурна, че ще бъде прието.
Това се потвърди и от писмото, което получих на 05.08.2022г. от МВР.
Сега вече служителите на МВР, които посещават ПТП, ще имат ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да оглеждат за наличието на “видео заснемащи устройства” и вярвам, че ще бъдат обучени и ще го правят.
Благодаря на всички, с които заедно, макар и с малки стъпки, вървим в правилната посока и правим така, че нещата да се случват по най-добрия начин.
Благодаря и на всички вас за подкрепата, с която ме заливате по всички канали за комуникация.
Благодаря и на системата, че прави това, което е правилно да бъде направено.
Има още много неща, но и за тях ми трябва помощта на правилните хора, за да ги реализирам.
Благодяря! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

…….

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.