fbpx

Ако шофираш със 150км./ч. по Околовръстното и стане ПТП

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

Преди броени дни ми обясниха как е напълно нормално да управляваш МПС с над 150км./ч. по Околовръстното шосе на гр.София. Попитах какво става, ако стане ПТП?

И сега, когато отново нашумя темата за повдигнатото обвинение на убиеца на Милен Цветков за евентуален умисъл, искам отново да обърна внимание, че с това дело се надявам да се отвори нова страница в съдебната практика по дела за ПТП.

Защо повдигнаха обвинение за умишлено причиняване на смърт при ПТП на Кристиян? /Не става въпрос за пряк – когато деецът е целял да убие конкретния човек. Става въпрос за евентуален умисъл./

„При евентуалния умисъл деецът се е насочил към нещо друго, но допуска общественоопасните последици като един допълнителен, страничен резултат. Допускането тук няма смисъл на предполагане, а означава безразличие, съгласие, непротивене, примиряване с настъпващите от деянието странични общественоопасни последици. За да постигне своето, деецът е предприел един неоправдан риск те да настъпят. Тяхното съзнаване не се е оказало достатъчен контрамотив за деееца срещу преследване на набелязаната цел и извършване на деянието. При евентуалния умисъл престъпният резултат не се предвижда като неизбежно настъпващ, но деецът се примирява с неговото настъпване. Евентуалният умисъл се заключава в безразличието на дееца към настъпването на един страничен резултат, който не се обхваща от неговата цел.“

По темата за Кристиян – карайки с над 100км./ч. и опитвайки се да мине на червено, той е целял определено преживяване, адреналин, емоция. От друга страна обаче е знаел, че от това неминуемо може да настъпи ПТП, защото все пак се касае за оживено кръстовище във все още натоварените часове на денонощието. На светофара е имало спрени автомобили, пресичали са пешеходци.

В примера с управлението на МПС с над 150км./ч. по Околовръстното шосе – всички знаем, че там движението е натоварено, има включващи се множество странични артерии, бензиностанции, търговски обекти. Има непрекъснато пресичащи, макар и  неправилно, пешеходци. Дори коне!

Какво означава да шофираш с над 150км./ч.?

Ако човек управлява лекия си автомобил с такава скорост, за да стигне по-бързо или за да се покаже, той неминуемо допуска, че е възможно пред него в даден момент да се появи друг автомобил или пешеходец, или дори някакво животно. Но за да постигне целта си, той се е примирил с евентуалното настъпване на престъпния резултат – причиняване на ПТП с имуществени вреди или пострадали хора. Отнесъл се е безразлично към него, съгласил се е да поеме този риск, примирил се е с евентуално настъпващите от деянието странични общественоопасни последици.

Каква е формата на вина при този вид ПТП?

Към настоящия момент тези престъпления все още се квалифицират като извършени при по-леката форма на вината – непредпазливост. В по-тежката й разновидност на самонадеяност, но все пак непредпазливост.

Съгласно чл.11, ал.3 от НК „Деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, или когато е предвиждал настъпването на тези последици, но е мислил да ги предотврати.“ Първото предложение е небрежност – „но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди“. Второто предложение е самонадеяността – „е мислил да ги предотврати“.

В момента все още прокуратурата и съдът приемат, че в такава ситуация, деецът е разчитал на собствените си умения на водач или на характеристиките на скъпия си автомобил, че ще успее да предотврати ПТП, в случай че такова настъпи.

Каква е разликата между евентуалния умисъл и престъпната самонадеяност при ПТП?

Разликата между евентуалния умисъл и престъпната самонадеяност се заключава главно в това, че в първия случай деецът не е убеден, а във втория случай е убеден, че общественоопасните последици, няма да настъпят, тъй като е взел мерки за предотвратяването им.

Само на крачка сме от това тази практика да се промени. Аз драпам в тази посока от години. Както за управлението на МПС след употребата на алкохол и наркотични вещества, така и за управлението на МПС без нужното свидетелство за правоуправление, а така също и при грубо нарушаване на правилата за движение по пътищата, каквото несъмнено се явява и управлението на МПС с над 150км./ч. в населено място.

Все повече прокурори, а надявам се и съдии, вече започнаха да гледат в тази посока. И делото за убийството на Милен Цветков е на път да отвори тази врата и да промени съдебната практика.

Да променим съдебната практика по дела за ПТП, причинени в резултат на грубо нарушаване на правилата за движение по пътищата!

Следвайки горното, сами виждате, че при този механизъм на ПТП сме на косъм от това на водачите да започнат да им се повдигат обвинения за причиняване на ПТП при евентуален умисъл. Какъвто и да е автомобилът ти, каквито и да са възможностите ти като водач, все пак се намираш на оживена градска артерия и появата на автомобили и неправилно пресичащи пешеходци за теб не са непредвидимо препятствие. Ти обаче, движейки се с тази скорост, за тях ще се появиш като паднал от небето.

И тъй като няма как да си убеден, че ще предотвратиш общественоопасните последици, то е очевидно, че е налице умишлено причиняване на ПТП. Въпрос на време е тези водачи да започнат да бъдат съдени по правилната квалификация – ако са останали живи.

Ти искаш ли да лежиш в затвора от 10 до 20г., а свидетелството ти за правоуправление да бъде отнето ЗАВИНАГИ?

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

ПТП с превишена скорост

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.