fbpx

Пробационна мярка – психологически курсове и полагане на обществено полезен труд като санитари след ПТП

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

Дългогодишният ми опит като адвокат в тази материя ми дава увереността да твърдя, че към настоящия момент и сега предвидените от закона наказания са достатъчно строги, но същите не се прилагат от съдилищата. Присъдите масово са значително под средния размер на предвиденото наказание и в повечето случаи условни. От друга страна всеки водач сяда зад волана, макар пиян или дрогиран, с очакването, че ще стигне безаварийно от точка А до точка Б и никой не се замисля за това какво наказание го очаква, ако в това състояние убие човек. Конфискацията обаче е една реална заплаха за нарушителите, защото предстои да се наложи не само ако стане ПТП, но и винаги, когато лицето бъде заловено от органите на МВР.

Причината да се стигне до тук е липсата на възпитание и самосъзнание. Участвала съм и съм следила хиляди дела през годините, контактувала съм със стотици виновни и смело мога да заява, че не се ли промени самосъзнанието на тези извършители, никакви наказания няма да окажат ефект. Дори и ефективните присъди не оказват своето възпиращо въздействие, защото, както казах, никой не сяда зад волана с намерението или очакването да убие човек. За да седне зад волата пиян или дрогиран, това говори за сериозен спад в ценностната система на извършителя.

В тази връзка смятам, че има нещо, което съм сигурна, че ще има преди всичко превъзпитателно въздействие. Наясно сте, че повечето нарушители не го правят само веднъж, а се касае за дълъг процес, завършващ за съжаление често пъти със смърт.

Предлагам всички, които са заловени да карат пияни или дрогирани, независимо дали са или не са причинили ПТП, да бъдат включвани в интензивни курсове за мин. 6 мес., в които с помощта на психолози и педагози да се работи върху самосъзнанието на извършителите. В хода на тези курсове същите да полагат общественополезен труд като санитари в отделенията с пострадали от ПТП – реанимация, неврохирургия, ортопедия, а така също и в моргите.

Тази пробационна мярка да се налага задължително наред с другото, определено от съда наказание и на всички причинили ПТП с пострадали или загинали.

Знам, че ще е трудно внедряването на тези хора в отделенията, но за санитар не се изисква специално образование или квалификация. Добросъвестното полагане на мярката, може да бъде обезпечено от пробационните служители.

Не е тайна за никого, че условните присъди, налагани на водачите на МПС, които със своето безразсъдно шофиране осакатяват невинни хора или отнемат човешки животи, не са в състояние да спрат войната по пътищата. При наличието на съответните предпоставки, делата дори минават по реда на чл.78а от НК, а водачите биват освободени от наказателна отговорност с налагането на административни наказания.

Срещайки се с хора, пострадали от ПТП, извършителите на този род престъпления ще могат реално да видят и надявам се да осъзнаят мъката и трудностите, с които се борят всеки ден след инцидента пострадалите и техните близки.

Консултациите с психолози и педагози ще спомогне да се промени именно тяхното самосъзнание, което следващия път няма да им позволи да седнат зад волана и да застрашат човешки животи.

Освен това тези водачи трябва да бъдат включвани в опреснителни шофьорски курсове, а свидетелството им за правоуправление трябва да се връща след полагането на нов изпит и психологически тест.

През изминалите години се наложи увереността за ненаказаност на тези престъпления. Не са тайна проблемите с възпитанието и контрола върху поколението на Милениалите и поколение Z. Родителите абдикираха от възпитанието на децата си и връчвайки им лек автомобил превърнаха повечето от тях в постоянна заплаха. Ние не можем да върнем времето назад и не можем да променим възпитанието през годините, но трябва да намерим начин за превъзпитание преди да е станало твърде късно. Още след първото грубо нарушаване на правилата, извършителите трябва да бъдат включвани в такива Програми за превъзпитание. Само така можем да помогнем на самите тях, на техните близки и на обществото като цяло. Само така можем да предотвратим възможността им да извършат нещо невъзвратимо и да погубят не само нечии друг живот, но и техния.

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.