fbpx

Правила за спиране поради повреда

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

…….

Ето какво трябва да направим, ако ни се наложи да спрем на пътя поради повреда, за да осигурим собствената си и безопасността на останалите участници в движението:

Най-добре би било, ако можем да изместим автомобила си извън очертанията на платното за движение на безопасно място. В този случай трябва да знаем, че съгласно чл.59, ал.1 от ЗДвП – Водачът на пътно превозно средство, принуден да спре поради независещи от него обстоятелства, може да направи това върху лентата за принудително спиране извън платното за движение, като през нощта и при намалена видимост сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал.

Чл. 59а, ал.1 – Водачът на пътно превозно средство, движещо се по скоростен път, принуден да спре поради независещи от него обстоятелства, може да направи това върху площадката за принудително спиране извън платното за движение, като през нощта и при намалена видимост сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал.

Ако обаче не можем да изместим авариралото си МПС, трябва да изпълним следните си задължения и да спазим следните правила за спиране поради повреда:

Чл. 97, ал.3 Ако е спрял на платното за движение, водачът е длъжен да обозначи повреденото превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или по друг подходящ начин, така че то да бъде забелязано навреме от водачите на приближаващите се пътни превозни средства.

(4) Предупредителният светлоотразителен триъгълник се поставя на разстояние не по-малко от 30 метраот повреденото пътно превозно средство, в пътната лента, заета от него, и срещу посоката на движение на заобикалящите го пътни превозни средства. На автомагистрали и пътища с разрешена скорост на движение над 90 km/h предупредителният светлоотразителен триъгълник се поставя на разстояние не по-малко от 100 метра.

(5) Като допълнителен сигнал за обозначаване на повредено пътно превозно средство може да се използва включването на авариен сигнал или габаритни светлини.

(6) Правилата по ал. 4 и 5 се прилагат и за пътните превозни средства, които са спрели за оказване на помощ.

Съгласно чл.101, ал.1 от ЗДвП при възникване по време на движение на повреда или неизправност в пътно превозно средство, която застрашава безопасността на движението, водачът е длъжен да спре и да вземе мерки за нейното отстраняване. В този случай, ако спряното пътно превозно средство се намира в обхвата на пътното платно, водачът, когато се намира извън превозното средство, трябва да е облечен със светлоотразителна жилетка.

Следователно правилата за спиране поради повреда са следните:

  1. Правила за спиране поради повреда, свързани с триъгълника

– ако сме спрели върху лентата за принудително спиране извън платното за движение, триъгълник се слага само през нощта и при намалена видимост – в този случай вместо триъгълник може да се пуснат аварийните светлини

– ако сме спрели на платното за движение, сме длъжни да сложим светлоотразителен триъгълник

Триъгълникът се слага:
  • на не по-малко от 30 метра от повреденото пътно превозно средство, в пътната лента, заета от него, и срещу посоката на движение на заобикалящите го пътни превозни средства.
  • на автомагистрали и пътища с разрешена скорост на движение над 90 km/h предупредителният светлоотразителен триъгълник се поставя на разстояние не по-малко от 100 метра
В този случай можем да пуснем и аварийни сметлини за допълнителна защита.
  1. Правила за спиране поради повреда, свързани с аварийните светлини

– ако сме спрели върху лентата за принудително спиране извън платното за движение през нощта илипри намалена видимост, можем да включим аварийните светлини вместо да поставяме триъгълник

– ако сме спрели върху платното за движение, тогава аварийните светлини  могат да бъдат включени като допълнителен сигнал за обозначаване, но не като заместващи триъгълника

  1. Правила за спиране поради повреда, свързани със светлоотразителна жилетка – задължение за носене има само водача, ако спряното МПС е в обхвата на пътното платно

…….

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

пострадал при катастрофа

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.