fbpx

Относно проблема с полевите тестове за наркотици и фалшиво-положителните проби от тях

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

Тук ще ви запозная с един огромен проблем, който съществува с отказа на водачите да бъдат тествани с полеви тестове и дрегери, но желаещи да бъдат тествани с кръвни проби. С този проблем съм се обръщала с молба за промяна към няколко подред Министри на вътрешните работи, по повод няколко проекта за изменение и допълнение на ЗДвП, към народните представители от 48 и 49 народно събрание, към Омбудсмана и към Президента на Република България.

До момента не е последвала адекватна реакция от нито един от тях.

В момента служителите на МВР протестират и искат отмяна на наредбата, която предвижда тяхното принудително тестване, защото знаят колко НЕТОЧНИ са тези тестове. Със същите тези тестова обаче същите тези служители не се разколебават нито за миг да тестват водачите и да ги третират като престъпници.

Ето и моя поглед върху този проблем:

Както знаете страната ни се напълни със случаи, при които водачи се оказват с положителен Дръг тест, направен им на пътя, остават без автомобил и без шофьорска книжка и когато след 6-8 месеца им излезе резултатът от кръвния тест, който е отрицателен, започват дела срещу МВР. Никой обаче не може да обезщети тези хора за неудобството, което са търпели, докато са били без автомобил и без право да управляват МПС. По тази причина много от водачите отказват полеви тест и желаят да бъдат изследвани директно с кръвен тест. В този случай обаче органите на МВР действат по същия начин и въпреки, че нямат положителен полеви тест, свалят номерата на колите и вземат СУМПС на водачите до излизане на резултата от кръвния тест.

Разпоредбите на ЗДвП в тази връзка са противоконституционни и нарушават основното правило, че всеки е невинен до доказване на противното. Поради това се отправих и искане за сезиране на Конституционния съд, който да се произнесе по въпроса за тяхната конституционосъобразност.

Чл.171, т.1, б.б предвижда „За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

  1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:

б) който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско и химическо лабораторно изследване или с изследване с доказателствен анализатор, или с друго техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване или с тест, както и който откаже да бъде проверен с техническо средство или с тест, изследван с доказателствен анализатор или да даде биологични проби за химическо изследване и/или химико-токсикологично лабораторно изследване – до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца; при наличие на изследване от кръвна проба или изследване с доказателствен анализатор по реда на чл. 174, ал. 4 установените стойности са определящи;

чл.171, т.2а

2а. прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство:

б) с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство и/или с тест за установяване концентрацията на алкохол и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози, или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за извършване на химическо и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му и/или за употреба на наркотични вещества или техни аналози – за срок от 6 месеца до една година.

Чл.174, ал.3

(3) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв.

Както сами може да видите заради използването на съюза „ИЛИ“, а не на „И“, ПАМ и наказанията са предвидени така, че ако водачът откаже да бъде тестван на място, независимо дали ще даде кръв за лабораторно изследване или не, към него се предприемат действията по тези 3 разпоредби. Т.е. водачът се третира като виновен до доказване на противното и докато излязат резултатите от кръвните му изследвания, което що се касае за наркотични вещества отнема не по-малко от 6 месеца, той остава без книжка и без автомобил. Така процедират от пътна полиция и на практика.

Това е абсолютно недопустимо. Всеки е и трябва да се третира като невинен до доказване на противното и може да бъде санкциониран едва, когато се докаже вината му – в случая едва, когато излязат резултатите от кръвните проби и същите са положителни.

Тук не говорим за водачи, които тотално отказват да бъдат тествани, както с полеви, така и с кръвни тестове. Говорим за онези, които по една или друга причина НЕ ЖЕЛАЯТ да бъдат тествани с дрегер или Дръг 5000, но желаят да дадат кръвна проба.

––-

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.