fbpx

Молба до КАТ-Враца за отнемане книжката на болен шофьор, причинил ПТП

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

Молба до КАТ – Враца за отнемане шофьорската книжката на болен шофьор

На 07.01.2018г. между гр.Враца и гр.Оряхово Ц.С.Ц, управлявайки лек автомобил „Ауди, блъска 3 души, които пресичат на пешеходна пътека. 2 от тях умират. По повод ПТП е образувано НОХД№35/2019г. по описа на Окръжен съд – гр.Враца, което приключи с влязла в законна сила осъдителна присъда. За смъртта на 2 души, блъснати на пешеходна пътека, водачът получи условна присъда, а АС-София дори намали размера на наложеното му наказание лишаване от правоуправление.

В хода на наказателното дело беше представена етапна епикриза на подсъдимия, от която е видно, че е болен от редица заболявания – хипертонична болест, увреждания на междупрешлените дискове, гастрит и дуоденит, друга загуба на слуха, остър бронхит, радикулопатия – увреждане в областта гръбначният стълб, коксартроза и др.

Лично аз считам, че човек с толкова много придружаващи заболявания не е способен да управлява автомобил безопасно. А този специално има почти всички категории.

Ето защо мисля, че не е спазена НАРЕДБА №3 от 11 май 2011г. за изискванията за физическа годност към водачите на МПС и условията и реда за извършване на медицинските прегледи за установяване на физическа годност за водачите от различните категории:

  1. Високото кръвно би могло да е доста опасно и шофирането в това състояние би следвало да се извършва под особен контрол. Зависи разбира се от неговите нива, но какви са те при този водач и отговарят ли на изискванията за безопасно шофиране, не е от моите компетенции да установя.
  2. Ако свържем уврежданията на междупрешлените дискове и радикулопатията се получава много интересен здравословен статус.

Болестите на костно-мускулната система и съединителна тъкан могат сериозно да застрашат здравето на човек и когато същият този човек управлява МПС, това вече може да е опасно за мнозина.

При прешлени (C6,7,8) радикулопатията се изразява в изтръпване и мравучкане, което се локализира по дължината на ръката и се разпространява към палеца (C6), засяга се частта от ръката, като изтръпването се разпространява до показалеца и средният пръст (C7), изразява се в мравучкане и изтръпване задната повърхност на ръката до малкия и безименния пръст (C8).

При торакален или гръден радикулит пациента изпитва силни бодежи в лявата страна на торакса, като често е бъркан със сърдечен проблем.

При лумбо-сакраен радикулит имаме изтръпване и мускулна слабост към седалището и съответният крак, понякога и двустранно.

Ако хипотетично ви изтръпнат двата крака, докато шофирате и блъснете човек на пешеходна пътека – не защото не сте искали да спрете, а защото не сте могли?

Затова има изисквания при определени заболявания да се извършва специална проверка за годността на водачите да управляват МПС.

Такава при този подсъдим не само че не е извършвана, а се оказва, че той е представил медицинско свидетелство при подновяването на свидетелството си за управление, в което е вписано ЗДРАВ!!!

Водачите на МПС и кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС трябва да отговарят на изискванията за физическа годност за категорията, за която придобиват правоспособност. В приложение №1 на НАРЕДБА №3 от 11 май 2011г. за изискванията за физическа годност към водачите на МПС и условията и реда за извършване на медицинските прегледи за установяване на физическа годност за водачите от различните категории са посочени заболяванията и състоянията, при наличието на които се налагат ограничения за получаване на свидетелство за управление на МПС в зависимост от категорията на МПС, а в приложение №2 са посочени заболявания и състояние, при наличието на които свидетелство за управление на МПС се издава само след освидетелстване от ТОЛЕК.
Нямам задълбочени медицински познания, но мисля, че някои от посочените заболявания на Цветков присъстват в списъка от Наредбата.

Затова и в мен се породи въпросът – кой му е издал свидетелства за МПС и то за почти всички категории?

Обърнах се към КАТ-Враца и от там ми отговориха, че за тях всичко е наред, тъй като при подновяването на свидетелството си за управление въпросният господин е представил медицинско свидетелство, от което е видно, че отговаря на изискванията за физическа годност.

Големият въпрос, който следва да си зададем тук е защо системата на МВР не е свързана с тази на здравеопазването, за да не се стига до такива абсурдни ситуации, при които се застрашава живота и здравето на мнозина.

А за лекарите, които издават такива медицински съм предприела следващата си стъпка – сезирах РП-Враца, която следва да извърши проверка за истинността на издаденото медицинско свидетелство и да потърси отговорност както от неговия издател, така и от неговия ползвател.

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

МОЛБА ДО КАТ-ВРАЦА ЗА ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКАТА НА БОЛЕН ШОФЬОР, ПРИЧИНИЛ ПТП.

Обърнах се към Началника на сектор “ПП-КАТ” – гр.Враца за отнемане на книжката на болен шофьор, причинил ПТП.

На 07.01.2018г. между гр.Враца и гр.Оряхово Ц. С. Ц., управлявайки лек автомобил “Ауди” с рег.№ ВР., блъска пресичащите на пешеходна пътека Р. Т. К. и Б.В.Н., които умират.

По повод настъпилото пътнотранспортно произшествие е образувано НОХД№35/2019г. по описа на Окръжен съд – гр.Враца, което приключи с влязла в законна сила осъдителна присъда.

В хода на наказателното дело беше представена етапна епикриза на Ц., от която е видно, че е болен от редица заболявания.

Ц.Ц. има свидетелство за управление на МПС от 2008г. с валидност до 2018г. През 2018г. е трябвало да поднови своето СУМПС, но не ми е известно дали го е направил и какво медицинско свидетелство е представил.

Водачите на моторни превозни средства и кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС трябва да отговарят на изискванията за физическа годност за категорията, която притежават, съответно категорията, за която придобиват правоспособност съгласно НАРЕДБА № 3 от 11 май 2011г. за изискванията за физическа годност към водачите на моторни превозни средства и условията и реда за извършване на медицинските прегледи за установяване на физическата годност за водачите от различните категории. В Приложение №1 на същата са посочени  заболяванията и състоянията, при наличието на които се налагат ограничения за получаване на свидетелство за управление на МПС в зависимост от категорията на МПС, а в приложение №2 са посочени заболявания и състояния, при наличието на които свидетелство за управление на МПС се издава само след освидетелстване от ТОЛЕК.

Нямам задълбочени медицински познания, но мисля, че няколко от посочените заболявания на Ц. присъстват в списъка от Наредбата. Поради тази причина е необходима индивидуална преценка за годността му по специален ред, посочен в Наредбата.

Моля да извършите проверка, като направите справка посочени ли са заболяванията на Ц.С.Ц. в представеното медицинско свидетелство при издаване на СУМПС през 2018г. Моля да се направи преценка дали с оглед описаните в етапната епикриза заболявания са налице изискванията на Наредба №3 от 11 май 2011г.

Ц. е правоспособен водач с категории A, CE, M, B, C, AM, TKT, BE. Ако действително е толкова болен предвид дългия списък от заболявания, представен по делото, то това означава, че здравословното му състояние е толкова тежко, че той се явява постояннна опасност за всички участници в движението.

Помолих да бъда информирана за изхода от проверката.

 

ОТГОВОР:

С писмо с рег.№967000-5764 от 19.03.2020г. Сектор „Пътна полиция“ ме информира, че Ц.С.Ц. притежава СУМПС с валидност до 27.09.2023г. категория A, CE, M, B, C, AM, TKT, BE, издадено от Сектор ПП-ОД МВР – Враца.

На 07.09.2018г. е прието заявление за подновяване на СУМПС, подадено лично от него с приложена карта за медицински преглед /Съгласно Наредба №3 – 11.05.2011г./ №741, издадена от ДКЦ 1 – Враца на 04.09.2018г. от която е видно, че отговаря на изискванията за физическа годност към водачите от категория B,С, E и не подлежи на освидетелстване от ТОЛЕК.

 

Изводът е, че представените документи в КАТ са валидни и те нямат основание да откажат издаването на СУМПС.

 

 

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.