fbpx

Право на обезщетение, ако пострадалият при ПТП почине и смъртта не е в ПРЯКА причинно-следствена връзка с ПТП

–––

Ако имате следния случай:

Става ПТП. Ваш близък е пострадал с телесни повреди. Например счупен крак. Завели сте претенция пред Застрахователната компания, но не сте завели гражданско дело. Правите разходи за лечението на вашия близък. Например закупувате импланти и вземате фактура на стойност 8000лв. От залежаването обаче вашият близък почива или получава инфаркт/инсулт. Прави се експертиза и тя установява, че НЕ е налице ПРЯКА причинно-следствена връзка между ПТП и настъпилата смърт. Индиректно дори и да е така, връзката не е ПРЯКА. В този случай водачът ще бъде осъден за причиняване на телесни повреди при ПТП, а не на смърт.

Въпросът е – Вие имате ли право на обезщетение, ако пострадалият при ПТП почине и смъртта не е в ПРЯКА причинно-следствена връзка с ПТП?

Какво трябва да знаете обаче за делото срещу Застрахователната компания.
Наследниците могат да продължат заведено вече гражданско дело.
Т.е. ако преди да почине пострадалия, вие сте завели гражданско дело, можете да го продължите и в качествето си на наследници да получите дължимото се на вашия близък обезщетение за неимуществени вреди /болки и страдания/ от претърпените в резултат на ПТП телесни повреди. Но не можете да заведете дело за изплащане на обезщетение за причинените ви на вас болки и страдания от неговата смърт.
Също така не можете тепърва да заведете дело за неимуществени веди за претърпените от вашия близък телесни повреди, а Застрахователната компания ще откаже да ви изплати каквото и да било обезщетение по извънсъдебен ред.
Тавя обаче НЕ важи за имуществените вреди по фактури. Разходите, свързани с лечението на вашия близък, докато е бил жив, могат да бъдат претендирани и след неговата смърт. Тези искове се наследяват и без да са били заведени приживе и ако ЗК ви откаже да ви ги изплати по извънсъдебен ред, можете да я съдите.

Важните неща, ако пострадалият при ПТП почине и се установи, че смъртта не е в ПРЯКА причинно-следствена връзка с ПТП са следните:

– ако ваш близък е пострадал при ПТП, известно време след това се влоши и има опасност да почине, заведете гражданското дело срещу Застрахователната компания незабавно. В случай, че почине, наследниците му ще имат право да го продължат и да получат дължимото му се обезщетение макар и в доста занижен размер
– ако почине, без да сте завели такова дело, независимо, че сте отправили писмено вашата претенция пред Застрахователната компания, тя ще ви откаже и няма да ви изплати нито цент – това обаче важи за неимуществените вреди
– имуществените вреди – разходите, свързани с лечението на вашия близък, докато е бил жив, могат да бъдат претендирани и след неговата смърт.
––––––
телесни повреди

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.