fbpx

В никакъв случай не напускайте мястото на ПТП

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

Ако стане ПТП, не напускайте мястото, без да сте направили двустранен КП или да сте уведомили КАТ.

Все повече зачестяват случаите, при които страните уж са се споразумели или са казали майната му и са си тръгнали, а след това единият бива нарочен. И това не винаги е виновният.

Има случаи, в които виновният убеждава невинния да си ходят, а след това самият той сезира органите на КАТ в качеството си на пострадал.

Понякога пострадалият – независимо дали човек или колата му, казва – споко, няма нищо, хората си тръгват от местопроизшествието и след време се оказва, че въпросният пострадал е сезирал органите и претендира обезщетение за своите имуществени вреди или телесни увреждания.

А горкият напуснал – независимо в кой от двата случая, се води напуснал местопроизшествието, поставен е в невъзможност да докаже, ако е невинен, а на всичкото отгоре, ако се касае за претенция за пострадал човек щеДЪЛЖИ ВРЪЩАНЕ НА ВСИЧКИ СУМИ, ИЗПЛАТЕНИ ОТ ЗК НА ВЪПРОСНИЯ „ДОБРОНАМЕРЕН“ ПОСТРАДАЛ.

??? ✅ Не напускайте местопроизшествието! По-добре да ви напишат акт, отколокото да имате да връщате след това хиляди левове с лихвите и разноските!!!

Същото важи и ако само одраскате или блъснете паркиран автомобил. Не напускайте мястото с мисълта, че никой не ви е видял, обадете се на тел.112. На твърде много места вече има видеокамери, нарушителите биват установени, след което биват санкционирани като избягали, а застрахователните компании ги търсят, за да си искат парите.

За настъпило ПТП се съставят следните документи:

  1. констативен протокол за ПТП с пострадали лица – при ПТП с пострадали лица. Протоколът се съставя в едномесечен срок от датата на ПТП от органите на „Пътна полиция“-МВР;
  2. протокол за ПТП с материални щети – изготвя се за ПТП само с материални щети от органите на „Пътна полиция“-МВР, ако между участниците в ПТП няма съгласие относно вината, водачите имат свидетелства за правоуправление и няма съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;
  3. двустранен констативен протокол за ПТП – Когато при произшествието са причинени само материални щети и между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, ПТП НЕ се посещава от органите на КАТ, участниците попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП. Двустранен протокол не се попълва при условие, че има съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство.

Органите на „Пътна полиция“-МВР, при посещение на ПТП заснемат разположението на пътните превозни средства (ППС) и причинените щети в електронен формат.

Не се посещават от органите на МВР-„Пътна полиция“, и не се съставят документи за:

  1. повреди на моторно превозно средство (МПС), възникнали в резултат на природни бедствия;
  2. пожар на МПС;
  3. повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние;
  4. повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС, освен когато повредите са причинени в резултат на пътнотранспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход;
  5. повреди по стъклата на автомобила.

Съгласно Кодекса за застраховане застрахователят има право да получи от виновния водач платеното от застрахователя обезщетение заедно с платените лихви и разноски, когато виновният водач е напуснал мястото на настъпването на пътнотранспортното произшествие преди идването на органите за контрол на движение по пътищата, когато посещаването на местопроизшествието от тях е задължително по закон, освен в случаите, когато е наложително да му бъде оказана медицинска помощ или по друга неотложна причина; в този случай тежестта на доказване носи виновният водач.

––––––

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

мястото на ПТП

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.