fbpx

НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

…….

Несъобразената скорост е регламентирана в чл.20, ал.2, изр.1от ЗДвП, който гласи, че водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с:

– атмосферните условия,

– с релефа на местността,

– със състоянието на пътя и на превозното средство,

– с превозвания товар,

– с характера и интензивността на движението,

– с конкретните условия на видимост,

за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.

Много хора са против тази разпоредба. Едни я считат за остаряла, а други за съдника на всеки водач. Дори изявени специалисти в областта считат, че тя трябва да бъде премахната.

Аз обаче считам, че това е най-важното правило за безопасно движение и едно от малкото, които предоставят възможността – правото и задължението, на водачите да мислят и да се съобразяват. Друго такова правилото е правилото за изпреварване, което изисква от водачите да преценят дали имат достатъчно добра видимост и свободен път пред себе си, за да извършат изпреварването.

Това задължение обаче е причина за 50% от осъдителните присъди и това го прави неудобно. Колко по-лесно би било да се постигат така жадуваните оправдателни присъди, ако то просто изчезне….

Какво означава несъобразена скорост и правилото за шофиране със съобразена такава, регламентирани в чл.20, ал.2, изр.1 от ЗДвП? То означава едно единствено нещо.

Означава, че водачите могат да се движат с разрешената скорост само при идеални условия. Когато имаме лоши атмосферни условия, планински участък, завои, спускания, дупки, управляваме стар автомобил, имаме товар, движението е натоварено, има мъгла, силен дъжд или снеговалеж, тъмно е и т.н. и т.н. условия, които затрудняват по един или друг начин движението, ние нямаме право да се движим с разрешената скорост, а следва да съобразим скоростта си и да се движим с по-ниска скорост.

Разрешената скорост не е нито минимална, нито задължителна. Тя е максимална.

Всяко едно от изброените в чл.20, ал.2, изр.1 от ЗДвП предпоставки задължава водачите да намалят скоростта, а при необходимост дори да спрат

…….

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

с летни гуми през зимата

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.