fbpx

В България имаме огромен проблем с вещите лица

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

…….

В България имаме огромен проблем с липсата на вещи лица по всички специалности, но преди всичко за изготвянето на Авто-технически и Съдебно-медицински експертизи. Това води до забавянето на делата за ПТП с години. Една експертиза се бави между 6 месеца и 1 година, а понякога се чака с години.

Това е проблем, за който се говори от години по коридорите на полициите и съдилищата, но се прави нищо. Желаещите да работят като вещи лица са твърде малко с оглед тяхната натовареност, а и малкото желаещи отказват да работят за МВР, тъй като възнагражденията им биват „орязвани“, а МВР плаща с огромни забавяния.

Винаги, когато съм имала възможност, съм повдигала този въпрос. Предложихме и създаването на Институт за съдебна експертиза.

По този повод направиш среща с колегата ми Демерджиев, докато изпълняваше длъжността министър на вътрешните работи, но той се отнесе с мен ужасно. Толкова отвратителен човек не бях срещала през живота си. Нагъл, надменен, некомпетентен, но с огромно самочувствие.

На тази среща един среща един друг нагъл и арогантен господин – к.старши комисар Стойно Цветков /Заместник-директор на ГДНП, отговарящ за отдел „Разследване“, ми обясни как изобщо нямало такъв проблем.

По тази причина проведох собствено проучване и получих отговор от всички ОДМВР в цялата страна, част от които можете да намерите по-долу.

Изисках доклада и от ГДНП, в който ще видите, че въпреки наглостта на двамата, съм напълно права в твърденията си, че имаме проблем, защото МВР не плаща на вещите лица.

Имам отговор и от всички прокуратури в страната, от които е видно, че причина за забавяне на делата в хода на досъдебните производства са именно експертизите.

За целта сезирах всички министерства, но получих препращащо писмо от председателя на НС и отговори от МЗ, МВР, ВКС и Главния прокурор, които прикачвам.

На 08.10.2023г. получих отговор и от МП. За съжаление тези хора не искат да разберат, че от разпоредби в законите, които не работят, няма никакъв смисъл. Дори и да е предвидена възможност за приемането на експертизи чрез видеоконферентна връзка, това не се практикува, защото не е задължително и защото съдилищата не разполагат с нужната техника. Малкото съдии, които са се опитали, са оставали разочаровани от ужасната връзка и лошото качество на връзката. А за твърденията, че можем да решим проблема чрез нова наредба е просто смешно и аз им го казах на прословутите срещи на пародията на работна група. Няма ли радикални промени няма да има и радикални резултати.

Тъжното е, че всички знаят, че имаме проблем, но тъй като не знаят как могат да го решат, упорито през годините си прехвърлят топката, измиват си ръцете с това не е в нашата компетентност или се ограничават до това да кажат готови сме да си сътрудничим, но нищо повече.

По темата има становище и от ВСС, което също прикачвам, но какво от това…

……….

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

 

ВСС за проблеми с ВЛ

отгвор Благоевград

отговор Бургас

отговор Варна

отговор Видин

отговор Враца

отговор ВТ 2

отговор ВТ

отговор Габрово 1

отговор Габрово 2

отговор Ловеч

отговор Монтана

отговор от МВР

отговор Пазарджик

отговор Перник

отговор Плевен

отговор СДВР 2

отговор СДВР

отговор Ямбол

 

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.