fbpx

Безумно кръстовище в локалното на Цариградско

автор: адвокат Елица Буенова – от 2007г. представлява пострадали при ПТП в цялата страна. Дългогодишен опит и тясна специализация!!!

Полезни видеа на адвокат Елица Буенова за пострадалите при ПТП и делата, които предстоят, може да намерите в нейния канал в YouTube. 

…….

В локалното на Цариградско има едно безумно кръстовище, за което с месеци се водиха спорове кой след кого следва да премине.

Първоначално и аз като повечето хора отсякох – червен, жълт, син и заспорих, че стопът е нещо повече от знака за път без предимство, но се оказа, че съвсем не е така.
След като помислих, позволих да бъда убедена в следното, което считам за правилно в дадената ситуация:
За повечето хора е ясно, че пръв минава червеният автомобил, защото излиза от път с предимство.
Спорът е за това кой минава след това – жълтият или синият.
Оказа се, че по закон би следвало да мине първо синият.
Защото:
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.
Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилата на чл. 48 . От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.
Тук отново можем да спорим дали намира приложение чл.50, ал.2, защото точно в тази ситуация пътят с предимство НЕ променя направлението си, а го променя лекият автомобил и това не е типичното кръстовище със знак Т13, което се има предвид, но по пътя на логиката трябва да важи същото правило.
Но със сигурност намира приложение чл.48, ал.1, защото жълтият и синият се намират на равнозначни пътища – все път без предимстов.
Когато има няколко коли на път без предимство, то предимство помежду им има дясностоящият.
Никъде в ЗДвП и в ППЗДвП не пише, че знак Б2 – СТОП е по-различен по сила от знак Б1 – Път без предимство. Единствената разлика е, че знак Б2 ни задължава да спрем. Но иначе помежду си двата знака не са в някаква степен, сила или съотношение.
Тогава се обърнах за съдействие към МВР, откъде ми отговориха едно пълно НИЩО.
Въпросът ми и отговорът може да видите по-долу.

…….

Ако сте пострадал при ПТП, търсите добър адвокат по ПТП, искате справедлива присъда, висок размер на обезщетение и то в разумни срокове и при напълно прозрачни условия на работа, обадете ми се още сега!!!

Дългогодишният ми опит и тясната ми специализация като адвокат на пострадали при ПТП са гаранция за успех!!!

 

Нямате право да копирате съдържание от този сайт.